shma 1 1  45  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ   shma 1 1

Νέα εξέλιξη στη CT μαστού (pc-BCT)

graphic bct  

Τεχνολογική εξέλιξη με τη χρήση τεχνολογίας καταμέτρησης ανιχνεύσιμων φωτονίων, με χρήση στοιχείων CdTe

 

Ως γνωστό η αξονική τομογραφία μαστού(BCT), υφίσταται περίπου για δέκα χρόνια , χωρίς να παρέχει ιδιαίτερα πρόσθετα στοιχεία σε σχέση με τις γνωστές και πολύ διαδεδομένες μεθόδους διάγνωσης του μαστού.

Ένας από τους στόχους του κλάδου μας ήταν,είναι και θα είναι η καλύτερη απεικόνιση με όσο το δυνατόν λιγότερη ακτινοβολία. Συγκεκριμμένα τα τελευταία χρόνια ενώ η ψηφιακή μαστογραφία καθώς και η ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού είναι σε πολύ καλό βαθμό αξιοπιστίας, παρέχοντας πολύ καλές πληροφορίες( άλλωστε το αποδεικνύουν όλες οι πρόσφατες μελέτες), μία σημαντική μελέτη και η εφαρμογή της στην αξονική τομογραφία μαστού έρχεται να θέσει νέους τρόπους στον τομέα της απεικόνισης του μαστού.

Πρόκειται για μία συγκεκριμμένη τεχνική που χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια στα όργανα δοσιμέτρησης ακτινοβολίας. Οι ερευνητές αυτό που έκαναν είναι δύο βασικά σημεία : πρώτον να αντικαταστατήσουν τα flat panels με GOS (gadolinium oxysulfide ) ή Csi (cesium iodide), με στοιχεία CdTe (cadmium telluride) στην είσοδο του panel και δεύτερον να αντικαταστησουν την τεχνική όπου ψηφιοποιείται η ενεργειακή ανίχνευση των αισθητήρων(energy-integrating detector) ανάλογα με την ακτινοβολία, με την τεχνική όπου ψηφιοποιείται ο αριθμός των ανιχνεύσιμων φωτονίων (photon-counting detector technology) .

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ποιό ακριβή λήψη δεδομένων λόγω της ταυτόχρονης χρήσης αυτών των δύο παραγόντων αποδίδοντας περισσότερο ασφαλείς και ποιοτικές εικόνες.

 

MTF

DQE

1000μm

 

70μm

208μm

150μm

70μm

208μm

150μm

MTF

DQE

GOS

6,6 -1 mm

3,2 -1 mm

 

23%

61%

 

 

 

Csi

 

 

4,9 -1 mm

 

 

69%

 

 

CdTe

 

 

 

 

 

 

8,5 -1 mm

85%

μm= flat panel thickness

modulation transfer function (MTF) 10% pre-sampled

detective quantum efficiency (DQE) (0) value

Τα επίπεδα ακτινοβόλησης σε σχέση με την ψηφιακή μαστογραφία είναι στα ίδια επίπεδα, σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις. Η διαφορά έγκειται στο ότι στη μαστογραφία απαιτούνται δύο λήψεις εδώ χρησιμοποιείται μόνο μία, έτσι επιτυγχάνεται μείωση της έκθεσης κατά 50%.

Σε σχέση με την ποιότητα εικόνας υπάρχει σαφέστερη ανάλυση και διαχωρισμός των μορίων ενώ οι μικροαποτιτανώσεις εμφανίζονται πολύ καθαρές.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι η γεωμετρία της εξεταστικής τράπεζας άλλαξε, επιτρέποντας έτσι την απεικόνιση και μορίων πίσω ακόμα και από τις θωρακικές πλευρές

Όσο αφορά το θέμα της βελτιστοποίησης(optimization), καθότι η τεχνική είναι στη γένεση της, πιστεύουμε ότι θα εξελιχθεί, επιτυγχάνοντας μικρότερες δόσεις, αλλά και καλύτερες εικόνες.Στο τελευταίο να μην το ξεχνάμε, το μεγάλο ρόλο της πληροφορικής αλλά και των ηλεκτρονικών υπολογιστών

BCT3D

Αναζητώντας ποιά είναι η καλύτερη τεχνική ανάμεσα στην ψηφιακή μαστογραφία(FFDM), την ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού(DBT) και την αξονική τομογραφία μαστού με καταμέτρηση φωτονίων(pc-BCT), για τη χρήση της σε επίπεδο προληπτικού ελέγχου ή εξειδικευμένης εξέτασης είναι και θα είναι προς συζήτηση για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς εμπίπτουν και άλλοι παράγοντες. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε και άλλες 3D εξετάσεις όπως MRI μαστού και την ABUS, ενώ η στερεοταξία κατέχει τη δική της εξέχουσα θέση.

Με εκτίμηση

Ι. Γαλάνης  Τεχν. Ακτινολόγος

Σημείωση τα στοιχεία προέρχονται από περιλήψεις που είναι από τις ελεύθερες σε πρόσβαση ιστοσελίδες και τους ευχαριστούμε. Τα πλήρη κείμενα υπόκεινται στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων

 

ΠΗΓΕΣ :

http://www.physicamedica.com/article/S1120-1797(15)00069-1/abstrac

http://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00330-016-4459-

http://medicalphysicsweb.org/cws/article/research/6563

http://medicalphysicsweb.org/cws/article/research/65412

 

Τεχνολογική εξέλιξη με τη χρήση τεχνολογίας καταμέτρησης ανιχνεύσιμων φωτονίων, με χρήση στοιχείων CdTe

image wisely

GEN.RAD. SAFETY     C T           NUCLEAR MEDICINE

 

NEWS

ISRRT LOGO 

NEWS