shma 1 1  40  ΧΡΟΝΙΑ  ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ   shma 1 1

Παγκόσμια Ημέρα Ακτινοτεχνολογίας 2018

LOOOGO

Μήνυμα του προέδρου του ΔΣ ΠΑΣΥΤΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Ακτινοτεχνολογίας 2018

Αγαπητοί συνάδελφοι και συνεργάτες,

Μπήκαμε στον Νοέμβρη κι η αντίστροφη μέτρηση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ακτινολογίας και Ακτινοτεχνολογίας την 8η του Νοέμβρη έχει ξεκινήσει.

Όμως σε διεθνές επίπεδο και ευρωπαϊκό επίπεδο οι εορταστικές εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στην Ευρώπη η EFRS έχει σχεδιάσει αφίσα και μέλη τεχνολόγοι ακτινολόγοι από όλες τις χώρες της ΕΕ αναρτούν φωτογραφίες και βιντεοσκοπημένα μηνύματα σε κοινωνικά δίκτυα και στην αντίστοιχη ιστοσελίδα της.

efrs celebr 2018 2

I am a radiographer” awareness campaign, Jonathan Mc Nulty EFRS president.

Aντίστοιχα, σε διεθνές επίπεδο, η ISRRT γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα της Ακτινοτεχνολογίας με το μήνυμα των αρετών του τεχνολόγου ακτινολόγου " Ακρίβεια και Ευσπλαχνία" που αφορούν στην αιτιολόγηση ώστε να εφαρμόζεται επ' ακριβώς η ορθή εξέταση πρώτα με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση στο επίπεδο δόσης ακτινοβολίας προς όφελος του αρρώστου, αντίστοιχα.  

     ISRRT 2018 2 

ISRRT World Radiography 2018 poster  

 

bulgaria 3 

 

 

 

 

Συγκεκριμένα, οι δύο αρετές συζητήθηκαν λεπτομερώς κατά την διεξαγωγή του Εργαστηρίου των ISRRT-EFRS για την Ακτινοπροστασία στα πλαίσια του 2ου Εθνικού Συνεδρίου των Τεχνολόγων Ακτινολόγων της Βουλγαρίας την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στη Σόφια.  

     

Ο πρόεδρος του ΔΣ του συλλόγου μας, Ευθύμης Αγαδάκος, στην 1η του θητεία ως Περιφερειακός Διευθυντής Ευρώπης ISRRT, κλήθηκε να σχεδιάσει το επιστημονικό πρόγραμμα του εργαστηρίου ώστε να παρουσιαστούν τα επίκαιρα θέματα που αφορούν στην θέση του τεχνολόγου ακτινολόγου αναφορικά με την ακτινοπροστασία ασθενών και του προσωπικού. Σε αυτήν την πρωτοβουλία που συνδέεται άμεσα με το bulgaria 4 Σχέδιο "Bonn Call for Action" της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και του ΠΟΥ, συμμετείχαν ενεργά η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου N. Dzhankova, ο εκπρόσωπος και πρώην πρόεδρος της EFRS καθ. G. Paulo και ο επίτιμος πρόεδρος του ΠΑΣΥΤΑ και νυν Διευθύνων Σύμβουλος της ISRRT, Δ. Κατσιφαράκης.

 

 

 

E. Agadakos, G. Paulo, N. Dzhankova and D. Katsifarakis / Participants and contributors

Γενικά, ο σκοπός του εργαστηρίου ήταν η ενημέρωση για την σημαντικότητα μας στον χώρο της υγείας όπως την αντιλαμβάνονται οι διεθνείς οργανισμοί ΠΟΥ και ΙΑΕΑ. Προσδοκώμενος στόχος ήταν η ενδυνάμωση του τεχνολόγου ακτινολόγου που θα οδηγήσει στην επέκταση του ρόλου μας στην αιτιολόγηση ιατρικών εκθέσεων και την βελτιστοποίηση της ακτινοπροστασίας ασθενών στον βαθμό που μας αναλογεί βάσει εκπαίδευσης κι εντός του Ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου.

Το εργαστήριο χωρίστηκε σε τρεις θεματικές συνεδρίες όπου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις που αφορούσαν:

1 στις σχετικές συνέργιες και δράσεις της ISRRT,

2 στις αδυναμίες της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας EURATOM 2013/59 στην καθημερινή πράξη,

3 στον βαθμό συμμετοχής του τεχνολόγου ακτινολόγου και στα διαθέσιμα εργαλεία αιτιολόγησης και βελτιστοποίησης ιατρικών εκθέσεων κατά την Ακτινοσκόπηση και την Υπολογιστική Τομογραφία.

Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των σύνεδρων και των εισηγητών σε συνεργατικό πνεύμα και θετικά σχόλια επισφραγίζοντας την επιτυχία του εργαστηρίου. Ευελπιστώ ότι παρόμοιες επιστημονικές ενέργειες μπορούν να αποτελέσουν μια βάση για νέες συνεργασίες μεταξύ επαγγελματιών υγείας στον χώρο της ακτινοτεχνολογίας εντός των χωρών της Ευρώπης που αντιμετωπίζουν όμοιες προκλήσεις. 

Εξάλλου η συνεχής εξέλιξη στην βιοιατρική τεχνολογία και τα νέα ιατρικά δεδομένα και τάσεις στην ιατρική απεικόνιση και θεραπεία απαιτούν την συμμετοχή μας σε δράσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης προκειμένου να επικαιροποιούνται οι γνώσεις μας και να βελτιώνονται ή να αποκτώνται δεξιότητες.

bulgaria 2  Discussion and conclusion of RP Workshop in Bulgaria 

Εξάλλου η συνεχής εξέλιξη στην βιοιατρική τεχνολογία και τα νέα ιατρικά δεδομένα και τάσεις στην ιατρική απεικόνιση και θεραπεία απαιτούν την συμμετοχή μας σε δράσεις συνεχούς επαγγελματικής κατάρτισης προκειμένου να επικαιροποιούνται οι γνώσεις μας και να βελτιώνονται ή να αποκτώνται δεξιότητες.

Ο ΠΑΣΥΤΑ συνεπής στην προσπάθεια μετάδοσης των νέων δεδομένων και τάσεων και προαγωγής του επαγγέλματός μας, σας προσκαλεί στην 2η Επιστημονική Ημερίδα του ΠΑΣΥΤΑ "Δημήτρης Κουμαριανός”, το Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, στην Αθήνα.  Το θεματικό επίκεντρο θα εστιάσει στον ρόλο του τεχνολόγου ακτινολόγου και πως συμβάλλει με το έργο του στην διαμόρφωση δυνατοτήτων στην ιατρική απεικόνιση, στη θεραπεία και στη πυρηνική ιατρική. Ειδικότερα δε, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία πλέον αναγνωρίζει τον τεχνολόγο ακτινολόγο ως επαγγελματία υγείας κι όχι ως άτομο κατάλληλα εκπαιδευμένο στην προσπάθεια να διορθωθούν χρόνια προβλήματα που παρουσιάζονταν κατά την διενέργεια ιατρικών εκθέσεων με ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι, η συμμετοχή στην ημερίδα είναι δωρεάν.

Θα ακολουθήσει ενημέρωση για το επιστημονικό πρόγραμμα. Πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, http://www.aktinotechnologia.eu/pasyta/

Θα χαρούμε πολύ να σας ξαναδούμε και να σας ακούσουμε.

 

 

 

 

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Για το ΔΣ ΠΑΣΥΤΑ

Ο Πρόεδρος

Ευθύμης Αγαδάκος

Regional Director Europe ISRRT

 bulgaria 1